Antipasti - Typer Og Oprindelse

Video: Antipasti - Typer Og Oprindelse

Video: Antipasti - Typer Og Oprindelse
Video: Самый быстрый машинист: финал чемпионата Ultimate Typing Championship 2010 Автор Das Keyboard 2024, September
Antipasti - Typer Og Oprindelse
Antipasti - Typer Og Oprindelse
Anonim

Alle verdens folk har deres eget navn til forretten: Franskmændene kalder det hors d'oeuvres, russerne - morgenmad, og spanierne har deres tapas. Forretter betragtes som en moderne opfindelse af restauranter, men sandheden er, at disse retters historie strækker sig tilbage århundreder, endda årtusinder.

Før det blev ordet antipasto, kom det ind i det engelske sprog ganske enkelt som antepast. Bortset fra det faktum, at de to ord har meget lille forskel i stavemåde, skal det bemærkes, at begge ord stammer direkte fra latin og oversættes som før / ante, anti / skål / patus /.

Bortset fra det antikke navn er skålens koncept endnu ældre - i slutningen af det republikanske Rom / I-århundrede f. Kr. / begyndte kosten allerede at blive opdelt i visse retter, serveret i rækkefølge. Ingredienserne i denne skål uden for Italien kan omfatte ting som stegt blæksprutte og spinat og artiskoksauce, men i selve Italien forbliver de originale ingredienser i dyre restauranter uændrede. De inkluderer normalt fisk, tørret kød, oliven, peberfrugt, ost og grøntsager i olivenolie eller eddike.

Antipasti
Antipasti

Som alle andre retter i det italienske køkken, så antipasti kan variere i forskellige områder - afhængigt af de tilgængelige produkter og lokale egenskaber. For eksempel lægger indbyggere i det nordlige Italien deres antipasti lokale tørrede kød som mortadella og prosciutto, svampe og flodfisk.

I det sydlige Italien foretrækker de derimod kød og pølser som den italienske pølsesopres og havfisk. Mange af jer tror måske, at dette ord er kommet ind på det engelske sprog i det sidste halve århundrede sammen med interessen for autentisk italiensk køkken, men dette er ikke tilfældet. Dette ord blev brugt så tidligt som i 1590 i en samling, hvor det blev skrevet, at den første skål er lavet med lækkert kød, hvilket giver appetitten.

Italiensk antipasti
Italiensk antipasti

For første gang udtrykket antipasta i det italienske køkken er nævnt i det XVI århundrede i bogen af Domenico Romoli La singolare dottrina, der dukkede op i verden i 1560. Bogen fortæller om menukortet for mennesker hver dag på året såvel som hvordan kropsholdning og rækkefølgen er af bordet, hvor det først er obligatorisk at servere morgenmad / antipasti /.

Den engelske filolog FF Abbott skrev, at morgenmaden til de gamle romere i Cicero-tiden bestod af æg, pølser, oliven, salater, artiskokker og asparges. Pave Pius Vs personlige kok Bartolomeo Scalpi bruger ofte udtrykket antipasti. I forordet til den fjerde del af bogen Opera skriver Scalpi, at han lavede en liste over retter, der ofte spises i Italien og især i Rom, og som ikke er snacks eller desserter.

Antipasto
Antipasto

Ordet antipasta ofte sammenlignet med det franske udtryk hfrs d`oeuvre og spanske tapas, men oprindelsen af disse udtryk er forskellig. I det moderne italienske køkken er antipasti opdelt i syv hovedgrupper: grøntsager eller svampe i smør, syltede grøntsager, saltede grøntsager, kødretter, fiskeretter, gul ost, bagt brød med krydderier.

Anbefalede: