Chianti

Indholdsfortegnelse:

Video: Chianti

Video: Chianti
Video: Chianti 2024, September
Chianti
Chianti
Anonim

Chianti (Chianti) er en rød tør vin produceret i den legendariske region Toscana (Italien). Chianti er en af de ældste vine, der er produceret i mindst 700 år. Navnet opsummerer en gruppe rødvine, blandt hvilke der er 7.000 sorter.

Chianti er domineret af Sangiovese-sorten, som suppleres med den rigt farvede cannailo og andre sorter. På flasken Chianti er der en etiket med en sort hane, der symboliserer vinens ægthed.

Chianti er en af de mest italienske vine, og bag dens berømmelse ligger dens utrolige smag, mange års erfaring med produktion og sidst men ikke mindst det faktum, at den produceres i et af de smukkeste områder i Italien.

De syv zoner, der kan producere chianti, blev bestemt i 1932 af en særlig kommission. Disse er Chianti Montalbano, Chianti Classico, Chianti Rufini, og de andre fire er bakkerne i de fantastiske toscanske byer Siena, Pisa, Arezzo og Firenze.

I 1967 blev DOCG-klassificeringen (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) oprettet og chianti bliver en del af det med den specifikke art Colli Fiorentini, Classico,, Colli Senesi, Colline Pisane, Colli Aretini, Rufina, Montalbano og Montespertoli. Hver af disse vine fremstilles i et af ovenstående områder og reguleres forskelligt. Chianti Classico er strengere reguleret end andre typer.

Historie af Chianti

Produktion af Chianti
Produktion af Chianti

Utvivlsomt chianti er en af de mest værdsatte og populære italienske vine i verden, men dens historie er ukendt selv for befolkningen i Italien. Første gang chianti blev nævnt, var i det fjerne år 1300, men derefter blev det beskrevet som en hvidvin af lav kvalitet. Cirka 30 år senere er chianti allerede skrevet om som en rød og højt værdsat vin.

Først i 1800 beskrev baron Betino Ricazoli detaljeret proportionerne af de forskellige druetyper, der blev brugt til at fremstille den utrolige vin.

Baseret på chianti er fremstillet af Sangiovese-druerne, hvortil Malvasia neera og Canaiolo tilsættes i små mængder. De to ekstra druetyper blødgør smagskarakteristikaene for den ellers mere specifikke sangiovese og forbedrer vinens farve.

I sin opskrift tilføjede Baron Ricacoli, at hvis man stræber efter at opnå en lettere vin, skal der tilsættes en blanding af Trebiano Toscano og Malvasia Bianca-vine. Med tilføjelsen af disse hvide vine, som tidligere har fundet sted, bliver chianti til en dårlig rosévin.

Traditionen med at blande en lille andel af hvide sorter går tilbage til det 19. århundrede, og dens grundlægger anses for at være baronen. Hovedformålet med dette er at blødgøre de ellers meget aggressive tanniner.

På grund af sin anstændige pris, dog chianti har fortsat været i høj efterspørgsel, men ikke blandt vinkendere. Merlot, ost og Cabernet Sauvignon tilsættes derefter til sangiovese for at forbedre vinens smag. Resultatet af alle disse forbedringer gennem årene er et - og den dag i dag ved de fleste italienere ikke nøjagtigt, hvad chianti er.

Egenskaber ved Chianti

I henhold til moderne regler for produktion af chianti fremstilles denne fantastiske rødvin af mindst 80% sangiovese, og de resterende 20% fordeles efter valg fra andre druesorter. Det betyder, at hvis en person køber flere flasker chianti fra forskellige producenter, kan han prøve så mange forskellige typer vin.

Chianti
Chianti

Vin med kontrolleret og garanteret oprindelse fra chianti skal opfylde flere grundlæggende krav. Disse er en intens let tanninsmag; lys rubinfarve; delikat aroma med friske nuancer af violer.

Mangfoldigheden af chiantivine er virkelig stor, og navigering kan være virkelig vanskelig. Vine, der er mærket som Chinati, er almindelige bordvine, der ikke har særlige kvalitetskrav. De er velegnede til det hurtigste forbrug og er til en rimelig pris. De bedste Chianti-vine er Chianti Classico og Chianti Rufina. Disse er begge underregioner i Chianti, hvorfra i øjeblikket kommer den højeste kvalitetsvin af denne art.

Serverer til Chianti

Ifølge sommelier er chiantivins utrolige kvaliteter tydelige, når den kombineres med fødevarer med højere syreindhold samt med kødretter med tykke saucer.

Chianti kan være beruset både når han er ung og gammel. Den unge chianti kombinerer perfekt med ristet kød, og den tættere og mere komplekse alderen chianti er fantastisk med vildt og ost.

Den yngre chianti er et godt selskab med spaghetti marinara eller anden rød sauce, kylling schnitzels, kød sandwich, pizza. Egnet er pizza margarita, pølser, oste såsom parmesan og pecorino. Cæsarsalat serveret med unge chianti er en virkelig fornøjelse for sanserne.

De mere modne arter kombineres med primavera pasta, grillet kylling, grillet aubergine, oksekød koteletter. Chianti classic viser meget mere elegante og sofistikerede nuancer af tørrede urter og læder. Det passer godt sammen med risotto med svampe eller kylling, garneret med en let flødesauce med svampe og et garnering af stuvet broccoli.

Spaghetti med kødsovs
Spaghetti med kødsovs

Chianti klassikeren udfolder sin fantastiske smag med en simpel skål som bagt bøffer med salte og kartoffelmos. Grillet fisk, bolognese pasta er også velegnet.

Chianti Classico Reserve er en af de bedste repræsentanter for denne vin og for italienske vine generelt. Så det er ikke underligt, at det passer bedst til klassisk italiensk mad. Fettuccine med tomatsauce, saftig bøf, ravioli med svampe, ristet kød, vildsvin retter, lasagne, stegt lam bliver endnu mere uimodståelig med et glas Chianti Reserve.