Sangiovese

Indholdsfortegnelse:

Video: Sangiovese

Video: Sangiovese
Video: Давайте поговорим о САНГИОВЕ - что вам нужно знать об этом ПОПУЛЯРНОМ винограде 2024, September
Sangiovese
Sangiovese
Anonim

Sangiovese (Sangiovese) er en gammel druesort med rødvin, der stammer fra regionen Toscana, Italien og har været kendt siden Romerrigets tid. Navnet sanjovese stammer fra det latinske sanguis jovis, hvilket betyder blod fra Jupiter.

I Italien optager sorten ca. 10% af alle plantager, og det årlige udbytte er en halv million tons druer. Sangiovese distribueres også i Frankrig, USA, Argentina, Rumænien, Sydafrika, Australien, Mexico og andre vindyrkningslande.

Sangiovese vokser relativt godt på forskellige jordtyper, men kalksten understreger dens aromaers elegance og styrke. I Chianti-regionen vokser den på løs skifer-lerjord. Sorten modnes tidligt, modner sent og modner ret langsomt. Dens høst begynder i slutningen af oktober, og regnen i området på det tidspunkt skaber en reel fare for rådne på grund af druernes ret tynde hud.

I de varme år fødes tykke vine med et højt alkoholindhold og potentiale, mens de kolde igen skaber problemer med meget høje syrer og hårde tanniner. Sortens fertilitet er berygtet, og udbyttet skal konstant overvåges.

Sangiovese rundt om i verden

Som vi nævnte, sangiovese er den mest almindelige røde sort i Italien og besætter over 100.000 hektar. Som et antal andre røde druesorter fra Frankrig og Italien blev Sangiovese båret af en emigrantbølge til Nord- og Sydamerika. I Sydamerika er sorten mest almindelig i Argentina.

I USA er sangiovese mest almindelig i Californiens vinmarker, men det har alligevel en symbolsk rolle. Sorten vinder seriøs popularitet i Australien.

Druer Sangiovese
Druer Sangiovese

Sangiovese historie

Det antages, at sorten sangiovese var velkendt så tidligt som etruskerne, udgivet i 2007 DNA-undersøgelser angiver som hans forældre Ciliegiolo og Calabrese Montenuovo. Den første er en velkendt gammel sort i Toscana, og den anden er en næsten uddød sort fra Calabrien. Sanjovese blev først nævnt i skriftlige kilder relativt sent - i 1722.

Karakteristik af Sangiovese

Vine produceret af sangiovese varierer afhængigt af, hvor druerne dyrkes, hvordan de dyrkes, og hvilke af dens grene der anvendes. Vine af denne sort er kendetegnet ved høj syreindhold, alkoholindhold i mellemværdier og mellemstore til høje tanniner. Disse vine er ikke særlig tætte i farve, og meget ofte ses en let orange nuance på kanten af vinen.

Typisk for vine sangiovese er jordfarver og diskret frugtagtig smag. De har sjældent potentialet til at modnes i mere end 10 år. De mest berømte grene af sorten er Sangiovese Piccolo og Sangiovese Grosso. Disse to grene svarer fuldt ud til deres navne - piccolo og grosso på italiensk betyder henholdsvis lille og stor og refererer til størrelsen på flaser af bunter.

En af de mest populære grene af Sangiovese Grosso er Brunello, hvilket betyder lille og mørk. Brunello tager sit navn fra den mørkebrune farve af bunkernes hud. Det bruges til at gøre Brunello di Montalcino, så berømt for sine kvaliteter, som er berømt for sit ekstraordinære aldringspotentiale.

Sangiovese er den vigtigste sort til produktion af de fantastiske toscanske Chianti-vine, men for at opnå DOC-status er det ikke desto mindre nødvendigt at blande sig med andre sorter, herunder hvide. DOC-status betyder Denominazione di Origine Controllata, hvilket svarer til vores kontrollerede oprindelsesbetegnelse. Vine skal altid komme fra et nævnt område, region, lokalitet eller vingård og produceres af visse druesorter.

Procentdelen af sangiovese tilladt i 1984 blev øget fra 80 til 90%, og i dag er den endda 100%. De sædvanlige blandinger er Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Deltagelsen af disse sorter bidrager til at opbygge strukturen og fuldstændigheden af vinen såvel som til større potentiale for modning.

Bøffer og sangiovese
Bøffer og sangiovese

Afslutningsvis kan det sammenfattes, at vinene af sorten sangiovese har forskellige karakterer - selv de af højeste kvalitet har ikke særlig mørk farve, men er altid rige på tanniner og har en forholdsvis høj syre. De er stærke, men på samme tid elegante, har en lidt bitter finish.

Serverer Sangiovese

Som en af de største repræsentanter for rødvin kombinerer sanjovezes meget godt med ømme bøffer, ristet fjerkræ og vildt, rige kyllingeretter, retter med svampe eller dem med tomatsauce. Generelt er vine produceret af Sangiovese-sorten universelle med hensyn til kombination med mad.

Dette skyldes den høje syreindhold i disse vine og den moderate alkoholprocent. Et af de klassiske par i det italienske køkken er tomatbaserede pizzaer og pastaer, serveret med Chianti, baseret på sangiovese.

Krydderier som basilikum, timian og salvie passer meget godt sammen med plantens noter i sangiovese-druerne. Vin kan forværre nogle aromaer i relativt kedelige retter som almindelig stegt bøf eller stegt kylling. Ud over ristet vin passer det godt med røget mad.