Schnitzel - En Kosmopolitisk Fra Wien Med Et Stykke Citron

Video: Schnitzel - En Kosmopolitisk Fra Wien Med Et Stykke Citron

Video: Schnitzel - En Kosmopolitisk Fra Wien Med Et Stykke Citron
Video: Gennaro's Sidecar Cocktail Recipe (Jamie's Italian) 2024, September
Schnitzel - En Kosmopolitisk Fra Wien Med Et Stykke Citron
Schnitzel - En Kosmopolitisk Fra Wien Med Et Stykke Citron
Anonim

Til Wiener schnitzel en ting er klar - han er en ægte kosmopolitisk. Dens ældste spor fører til Spanien, hvor maurerne panerede deres kød i middelalderen. I det 12. århundrede havde det jødiske samfund i Konstantinopel også en skål, der lignede wienerschnitzel.

Der er også en meget flot legende, ifølge hvilken befalingen for den østrigske hær, general Radetsky, som vi kendte fra lektionerne om Botev, overførte schnitzel fra Italien til Østrig. Historien fortæller, hvordan han smagte fadet i 1857 på det italienske landskab og var så imponeret, at han skrev sin opskrift ned i slutningen af en militærrapport. Da han vendte tilbage til Østrig, overgav han det til kejsere Franz Josephs kokke, og således blev schnitzelen wiener.

Wiener schnitzel
Wiener schnitzel

Denne legende afvises dog periodisk af forskellige lærde. I 2001 spurgte historikeren Richard Zanosen for eksempel om dokumenter på det tidspunkt og konkluderede, at det at skrive et italiensk navn i en østrigsk militærrapport ikke var en marskal af kejseren værdig. Allerede i 1967 bemærkede folkloristen Günther Wigelmann, der skrev om de daglige fejringer i Europa, at brødkrummer var et fødevareprodukt, der havde været brugt ofte i Østrig i årevis før.

Uanset historiens begyndelse fortæller det i det 19. århundrede på en overbevisende måde paneret schnitzel den ligger allerede på bordet for de wienske adelige. Lidt senere blev det folks mad, men lavet af svinekød.

I dag fadet Wiener schnitzel er en typisk hjemmelavet mad i østrigske huse.

Wiener schnitzel
Wiener schnitzel

Schnitzel, som hans fans ved, er kendetegnet ved vanding med citronsaft, for hvilken der også er en interessant forklaring. I 1913 skrev Marie von Rokitanski i sin bog Austrian Cuisine, at citronsaft blev brugt til at skjule smagen af svinefedt, der på det tidspunkt blev brugt til at tilberede skålen.

I dag tilberedes wienerschnitzel ofte i restauranter såvel som i østrigske hjem. Og ikke kun i Wien, men over hele verden.

Anbefalede: